Rabarbar - kiedyś faktycznie pierwszy owoc ( chociaż właściwie warzywo) na wiosenne ciasto lub
kompot. Jako dziecko jadłam kawałki zanurzone w cukrze. Smakowały
rewelacyjnie, przynajmniej wtedy tak nam się (dzieciom) wydawało.
Pierwsze czereśnie były dopiero pod koniec maja, a truskawki w czerwcu.
Ciasto rabarbarowe - to było coś! Przedsmak lata i wakacji.
Ciasto pod rabarbar (lub inne owoce) - na blachę o wymiarach 30cm x 40cm
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła (roztopić i schłodzić)
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg rabarbaru
Rabarbar obrać z czerwonej błony, pokroić na kawałki ok. 1 cm, posypać jedną łyżką cukru i płaską łyżeczką cynamonu.
Oddzielić
żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz
masłem. Do utartej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia Białka ubić i
delikatnie połączyć z resztą masy. Na blaszkę położyć papier do
pieczenia oraz ciasto.
Przygotować kruszonkę:
Kruszonka
1 kostka masła
1 szklanka cukru
40 dag mąki pszennej
2 żółtka
cukier waniliowy
Masło pokroić na kawałki, zmieszać z resztą składników i zagnieść ciasto.
Na przygotowane na blaszce, surowe ciasto, równomiernie rozłożyć rabarbar. Rozwałkować kruszonkę i wykrawać paski lub kółka małym kieliszkiem. Można po prostu formować posypkę i układać blisko siebie.
Ciasto włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni, piec 50 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz