Gdy zaczyna się sezon na prawdziwe, polskie truskawki, piekę właśnie TO ciasto. Jest to wyrób z rodzaju ,,wszyscy to lubią". Nawet nie udało mi się wykonać zdjęcia całej blaszki - zanim się zorientowałam, nie było połowy. Co również ważne - ciasto nie jest szczególnie kaloryczne, ani za słodkie, ani za tłuste. Idealne.
Biszkopt z truskawkami (blaszka o wymiarach 30cm x 40 cm)
1) Ugotować dwie galaretki o smaku truskawkowym i ochłodzić
2) Biszkopt
8 jajek
8 łyżek cukru pudru
1 i 1/3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka soku z cytryny
Włączyć piec na 180 stopni i przygotować blachę (wyłożyć papierem do pieczenia). Przygotować wszystkie składniki w zasięgu ręki, bo biszkopt nie lubi czekać.
Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z odrobiną soli, do ubitych białek dodawać po jednej łyżce cukru pudru i dalej miksować. Do żółtek dodać odrobinę piany z białek i zmiksować (w ten sposób łatwiej potem połączyć żółtka z resztą piany). Do piany z białek przesiać przez sito mąkę i proszek do pieczenia, dodać żółtka i sok z cytryny. Delikatnie, ale dokładnie pomieszać łyżką. Masę wyłożyć na blachę. Biszkopt powinien się piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Bardzo ważne, aby przypadkiem nie otwierać piekarnika.
3) Biszkopt nasączyć 1/2 szklanki czystej wódki, zmieszanej z 1/2 szklanki wody
4) Krem śmietankowo - serowy
1 pudełko serka mascarpone
30 ml kremówki (zimna, koniecznie z lodówki)
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
cukier waniliowy
Ugotować 50 ml wody i rozmieszać w niej żelatynę, bez gotowania. Ochłodzić. Do zimnej miski - najlepiej schłodzonej w zamrażarce wlać kremówkę i ubić, pod koniec dodając cukier waniliowy i cukier puder po jednej łyżce. Włożyć do osobnej miski serek mascarpone i zmieszać z 1/3 ubitej kremówki, połączyć z resztą i jeszcze chwilę miksować. Do ubitej masy dodać rozmieszaną żelatynę i wymieszać. Gotowy krem rozsmarować na biszkopcie, zostawić 1/3 i udekorować boki, aby galaretka nie spłynęła.
5) Truskawki
Przygotować 1 kg obranych truskawek i równomiernie rozłożyć na kremie. Ciasto włożyć do lodówki.
6) Galaretka
Galaretka musi być lekko stężałą, bo w przeciwnym razie spłynie. Najlepiej dodawać galaretkę po trochu, wtedy tężeje na zimnym kremie.
Ciasto nadaje się do krojenia po około czterech godzinach przebywania w lodówce.
Zapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html