Przepis jest dziecinnie prosty i aż sama się zastanawiam, dlaczego jeszcze go tutaj nie ma. Wstawiasz makaron i zanim się ugotuje, spaghetti jest gotowe. Moje składniki to ,,basic'' i można je zamieniać (na przykład łososia szynką albo tofu) lub dodawać więcej warzyw. W każdym razie zachwyciliśmy się tym daniem.
Spaghetti z wędzonym łososiem (przepis dla 4-5 osób)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
połowa średniej cukinii
kilka różyczek brokuła
3 łyżki zielonego groszku
5 suszonych pomidorów z zalewy
1/2 czerwonej papryki
1 paczka wędzonego łososia
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
sól, pieprz, suszona bazyli i oregano, 1/2 soku z cytryny
opakowanie makaronu - najlepiej wstążki
Do sosu:
1 opakowanie serka mascarpone
10 dag sera gorgonzola
ok. 1/3 szklanki wody
sól, pieprz
Dodatkowo parmezan (ważne)
Wstawić wodę na makaron i lekko posolić. Kiedy się zagotuje, wrzucić brokuły na 5 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową, ochłodzić i pokroić. W tej samej wodzie ugotować makaron.
Na gorącym oleju podsmażyć przez około 10 minut wszystkie pokrojone w kostkę składniki.
W osobnym naczyniu podgrzać składniki sosu i doprowadzić do wrzenia.
Ugotowany makaron przełożyć na talerze, polać sosem i oprószyć startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz