piątek, 24 stycznia 2014

Kluski śląskie - białe

Rozpoczynam cykl ,,kluskowy'' dla początkujących. Kluski śląskie robię od wielu lat i zdarza się, że wychodzą średnio. Zazwyczaj jest to wina ziemniaków. Powinny być z dużą zawartością skrobi, ale w naszych sklepach rzadko można znaleźć informację na ten temat.

Kluski białe - śląskie

1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli

Ugotować ziemniaki i jeszcze gorące zemleć w maszynce do mięsa lub przecisnąć w prasce. Włożyć do miski, wyrównać powierzchnię i podzielić na 4 części. Poczekać,aż ziemniaki nie będą bardzo gorące (nie mogą być też zimne). Jedną czwartą ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną - wychodzi około 6 łyżek. Dodać wyjęte ziemniaki, jajka i sól. Dokładnie wyrobić ciasto i uformować kluski. Zagotować wodę i wrzucać je do niej. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby nie popękały z jednej strony. Można do wody dodać nieco mąki ziemniaczanej - wtedy kluski mają gładszą powierzchnię.
Kluski można nadziewać farszem z gotowanego, zmielonego mięsa z dodatkiem przesmażonej cebuli, soli i pieprzu.

Tego rodzaju kluski można zostawić surowe pod przykryciem i ugotować dopiero następnego dnia. Są równie dobre.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz