Jest taki moment jesienią, że koniecznie trzeba je upiec. Listopad wydaje się do tego idealny. Tym razem wykorzystałam i zmodyfikowałam przepis ze strony ROZKOSZNY. Cynamonki zawsze wychodzą dobrze, ale tym razem sos zwieńczył dzieło.
Cynamonki z sosem korzennym (wyszło 12 średniej wielkości)
Ciasto drożdżowe
3,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
2 żółtka, 1 jajko
100 g masła (rozpuścić)
Przygotować zaczyn: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, sól, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, odstawić na 20 minut w cieple. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
Nadzienie
100g masła
1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
3 łyżki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki połączyć
Syrop korzenny
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
3 goździki
1-2 łyżeczki mielonej kawy (opcjonalnie)
Zagotować przez kilka minut, mieszając wszystkie składniki i przelać przez sitko.
Składanie cynamonek
Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość około 5 mm, posmaruj na połowie nadzienie i złóż. Można podzielić ciasto na 3 części i złożyć, środek smarując nadzieniem. Złożone ciasto pokrój na paski szerokości ok. 1.5 cm. Każdy pasek skręć wokół własnej osi (na świderek) i zawiń wokół siebie, końcówkę wkładając do powstałego otworu.
Układaj cynamonki na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, pozostaw do wyrośnięcia. Bułeczki należy piec w temperaturze około 170 stopni, 20 minut. PO wyciągnięciu z pieca, od razu posmaruj syropem korzennym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz