Sernik z jagodami na kruchym spodzie (na blachę 33x25cm)
Ciasto kruche
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanka cukru
1 kostka masła
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
3 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, ale nie wyrabiać zbyt długo. Od razu wykorzystać 2/3 do wyłożenia na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia. Resztę masy, czyli 1/3 zostawić na potem. Wstawić blaszkę do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 170 stopni pieca i podpiec na złoty kolor, około 15 minut.
1,2 kg twarogu - używam z wiaderka
6 jajek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
200 ml śmietany kremówki
1 budyń waniliowy
około 1/2 kg jagód
Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać resztę składników oprócz jagód i dokładnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód, posypać 2/3 jagód i wstawić do piekarnika 160 stopni na 20 minut. Wyciągnąć ostrożnie ciasto, posypać równomiernie resztą jagód i udekorować w formie kratki rulonikami z kruchego ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika 170 stopni i piec około 30 minut - kruche ciasto powinno się zarumienić.
Ciasto jest doskonałe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz