Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, ale bez przesady - ten przepis jest idealny. Połączenie smaku kwaśnego i słodkiego zawsze świetnie się komponuje. Przepis jest bardzo prosty.
Ciasto cytrynowe (blaszka ok.40cm x 25)
1 kostka masła (200 g)
3 jajka
200g mąki pszennej (szklanka)
180g cukru (szklanka)
2 duże cytryny (1,5 do ciasta, sok z połowy cytryny do lukru)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru do lukru
Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło połączyć z cukrem i żółtkami i dokładnie utrzeć. Dodać sok z 1,5 cytryny oraz skórkę z dwóch cytryn startą na drobnej tarce. Dodać mąkę, pianę z ubitych białek i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie do połączenia składników.
Masę wyłożyć na blaszkę posmarowaną olejem i włożyć do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 45 minut. Po ostudzeniu lukrować cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z połowy cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz