poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Sałatka z rukoli,melona i jeżyn


Dzisiaj przedstawiam mój autorski projekt. Może nie jest to mistrzostwo świata, ale warto spróbować. Zwłaszcza, że sezon jeżynowy za chwilę się skończy. Szczególnie polecam sos, w którym zamiast octu winnego wykorzystałam mus z jeżyn. 

Sałatka z rukoli,melona i jeżyn (ilość zależy od osobistych preferencji przygotowującego)

pęczek rukoli
1/4 melona
filiżanka jeżyn
pietruszka
łyżka oliwy, sól, pieprz

Liście rukoli ułożyć równomiernie na talerzu. Melona pokroić na słupki, pietruszkę drobno posiekać. Rozłożyć na sałacie razem z połową jeżyn.

Przygotować sos: 
Drugą połowę jeżyn rozdrobnić widelcem, podgrzać i za pomocą sitka uzyskać mus bez pestek. Połączyć go z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Udekorować boki talerza i skropić sosem sałatkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz