Nie będę kryła, że z sałatkami na zimę jest trochę pracy, zwłaszcza jeżeli przygotowuje się je z kilku kilogramów warzyw. Nie warto się jednak bawić z małą ilością, a zimą smak jest bezcenny. Moja dzisiejsza sałatka jest zaskakująco dobra i prosta w przygotowaniu, bo składa się tylko z trzech składników (oprócz zalewy). Przepis dostałam od sąsiadki, jest sprawdzony. Polecam!
Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków
Zalewa
1/2 szklanki oleju
1 szklanka octu
1 szklanka przecieru pomidorowego (nie mylić z koncentratem)
3 łyżki soli
1 i 1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki mielonego pieprzu
Warzywa
2 kg ogórków gruntowych
2 kg fasolki szparagowej
1 kg cebuli
Przygotowanie zalewy:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać i odstawić na 30 minut. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
Przygotowanie warzyw:
Odciąć końcówki fasolki i pokroić ją na mniejsze kawałki. Ogórki obrać ze skórki i pokroić na plastry. Cebulę pokroić w piórka.
Wszystkie warzywa zalać zalewą i pozostawić na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć do słoików. Pasteryzować przez 15 minut w temperaturze bliskiej 100 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz