Kiszone ogórki należą do przetworów, których nie można kupić w sklepie. Oczywiście są w ofercie sprzedaży, jednak nie równają się z przygotowanymi samodzielnie. Zawsze staram się zrobić co najmniej 20 słoików na zimę. Są niezbędne do zupy ogórkowej, sałatki ziemniaczanej, surówek i do kaszy z gulaszem. Kiszenie ogórków wydaje się banalne, jednak nic bardziej mylnego. W swojej ,,karierze'' kulinarnej zaliczyłam kilka wpadek i od kilku lat wszystkie słoiki wytrzymują do następnego lata.
Warto pamiętać, że w czasie upałów, powyżej 30 stopni nie należy kisić ogórków. Zamiast się kisić po prostu gniją!
Warto pamiętać, że w czasie upałów, powyżej 30 stopni nie należy kisić ogórków. Zamiast się kisić po prostu gniją!
Kiszone ogórki (przepis na 4 słoje typu weck)
2,5 - 3 kg ogórków
chrzan, czosnek, koper, liście czarnej porzeczki
sól do kiszenia ogórków (ważne) - 4 płaskie łyżki / stosuję proporcję jedna płaska łyżka na pół litra wody
2 litry wody
Umyć słoje, przygotować gumki (najlepiej nowe) i klamry. Umyć dokładnie ogórki, obrać ze skórki chrzan, czosnek i opłukać koper. W garnku zagotować wodę z solą.
W czasie, gdy woda się zagotowuje, włożyć do słoików po jednym ząbku
czosnku, kawałku
(ok. 2 cm) chrzanu, gałązce kopru i kilku liściach
czarnej porzeczki.
W słojach ciasno ułożyć pionowo ogórki
Używam soli kamiennej O'Sole
Ogórki zalać wrzącą wodą, jest to najlepszy i sprawdzony sposób, aby ogórki się nie psuły. Położyć gumkę i zacisnąć wieko klamrą.
P.S. Można oczywiście ogórki także kisić w zwykłych, zakręcanych słoikach.
Dzień dobry, orientuje się Pani, z którego roku są te słoiki? Mam identyczne i chcę poznać datę produkcji.
OdpowiedzUsuńNa szklanych wieczkach jest zawsze podany rok. Te, które mam są z 1968, 1966 i z wczesnych lat siedemdziesiątych. Bardzo trwałe i najlepsze do kiszenia ogórków.
OdpowiedzUsuńJest nawet cena z 1968 roku - 300zł. Produkowane przez Hutę Szkła Łużyce w Pieńsku.