Co najbardziej smakuje po świętach? Coś bardzo lekkiego i niskokalorycznego. Żurek dokładnie spełnia te wymagania. Do żurku idealny jest własny zakwas i z doświadczenia wiem, że tylko taki nadaje się na produkt doskonały. Żeby wyprodukować zakwas trzeba mieć mąkę żytnią, razową. Można ją kupić w większych supermarketach, albo w niektórych młynach. Produkcja zakwasu nie jest trudna, ale rozłożona w czasie. Jednak tylko za pierwszym razem, bo potem zakwas może czekać w lodówce.
PRODUKCJA ZAKWASU
Pierwszego dnia rano mieszamy szklankę mąki razowej żytniej ze szklanką ciepłej wody w szklanej misce.
Po 12 godzinach odlewamy 1/2 szklanki mikstury, dosypujemy świeżej mąki i wlewamy 1/2 szklanki ciepłej wody.
Następnego dnia te dwie czynności powtarzamy.
Trzeciego, czwartego i piątego dnia powtarzamy tę czynność tylko jeden raz w ciągu dnia.
Szóstego dnia można wykorzystać zakwas na żurek, ale nieco odlać do słoika i schować do lodówki. Zakwas można wykorzystać do 2-3 tygodni, ale wieczorem ''dokarmić'' go na następny dzień, czyli dosypać do niego szklankę mąki razowej żytniej, dolać szklankę wody i pozostawić w misce.
Można też kupić gotowy żurek w sklepie, ale jak pisałam nie zawsze spełnia nasze oczekiwania- najczęściej jest za kwaśny.
ŻUREK
Przygotować wywar warzywny - do wody wrzucić marchewkę, kawałek selera, pietruszki, por, cebulę, liść laurowy, cztery zgniecione lub pokrojone ząbki czosnku. Dodać sól i pieprz. Zagotować i przelać przez sito. Do wywaru dodać pokrojone pieczarki lub grzyby suszone. Pokroić kilka ziemniaków w kostkę. Zagotować, aby ziemniaki zmiękły . Do gotującej się wody powoli wlewać żurek, ale raczej część płynną, aby zupa nie była za gęsta. Dodać dwie łyżki śmietany i jeszcze zagotować. Posypać majerankiem.
Można osobno podsmażyć na oleju pokrojony boczek lub kiełbasę i dodać do żurku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz