niedziela, 7 września 2014

Powidła śliwkowe

Większość drzew w naszym ogrodzie została posadzona przez mojego męża, przetrwały jeszcze niektóre posadzone przez mojego tatę. Jednak śliwkę węgierkę posadziłam prawie sama, z niewielką pomocą. Pamiętam wczesno - wiosenny dzień, gdy z trójką naszych małych jeszcze dzieci dokonaliśmy tego. Najpierw poszliśmy kupić do pobliskiego ogrodnictwa sadzonkę, a potem umieściliśmy ją w ziemi, zasilając solidnie kompostem. Wtedy, 10 lat temu pomyślałam, że minie strasznie dużo czasu, zanim z tego malutkiego patyczka obrodzą śliwki. W tym roku, gdy zrywam dziesiątki kilogramów słodkich owoców, przypominam sobie moje wątpliwości i gotuję kolejny kompot, albo smażę doskonałe powidła.

Powidła śliwkowe
3-4 kg śliwek węgierek (nie dodaję do nich cukru, bo są wystarczające słodkie)


Owoce dokładnie umyć, usunąć pestki. Umieścić w dużym garnku (używam bardzo dużego rondla z teflonowym dnem) i dodać odrobinę wody. Przykryć pokrywką i podgrzewać do momentu, aż śliwki puszczą sok i zaczną się gotować. Wtedy usunąć pokrywkę i podgrzewać na małym ogniu 1 godzinę. Od czasu do czasu mieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Następnego dnia smażyć powidła jeszcze przez około 90 minut i ponownie pozostawić do ostygnięcia. Gotowe nakładać do małych słoików i pasteryzować w leciutko gotującej się wodzie przez 15 minut. Na dno garnka należy położyć bawełniany ręcznik kuchenny. Takie powidła są świetne do naleśników, kanapek (z białym serem), murzynka i zwyczajnie jako deser.




3 komentarze:

  1. PYSZNOŚCI ;MOJE ULUBIONE ALE JEDNAK Z CUKREM ;) KTO LUBI SŁODKIE ;) A ZAPRASZAM NA POWIDŁA PIERNIKOWE I NUTELLĘ ZE ŚLIWEK :POZDRAWIAM

    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/08/piernikowe-powida.html
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/08/nutella-ze-sliwek.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne!! Ja nie zrobiłam w tym roku zapasu więc zostają mi sklepowe ale to nie to samo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sklepowe nie są w smaku złe, ale już w składzie syrop glukozowo- fruktozowy. Niestety. Pozdrawiam.

      Usuń