niedziela, 27 lipca 2014

Chleb pszenno - żytni na zakwasie z suszoną śliwką





Przepis na ten chleb powstał na podstawie moich własnych prób. Piekę go od kilku lat i tak właściwie nie miałam na niego przepisu - zawsze robię go ,, na oko'' i od wielu miesięcy wychodzi jak należy. Dla potrzeb mojego bloga dwukrotnie przygotowywałam go z ołówkiem i kartką - spisując dokładną ilość składników. Trzeba pamiętać, że mąka mące nierówna. Czasami jest w niej nieco więcej wilgoci, czasami mniej glutenu.W zależności od tego należy dodać nieco wody.

Chleb pszenno żytni na zakwasie z suszoną śliwką

100 ml zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej (z mąki żytniej z pełnego przemiału)
250 ml maślanki
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka miodu
2 płaskie łyżeczki soli
1/2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)
1 szklanka mąki żytniej chlebowej (typ 720)
2 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750)
2 łyżeczki siemienia lnianego
2 łyżki słonecznika
10 śliwek suszonych (przekroić na połowę)

(Używam szklanki o pojemności 250 ml)

Wszystkie składniki oprócz wody połączyć i dokładnie wyrobić. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodać jeszcze 1/4 szklanki wody. Ciasto uformować w kulę i obtoczyć w mące. Włożyć do miski i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 3 godziny. Po tym czasie przełożyć do keksówki o rozmiarach 24 x 12 cm. Posypać wierzch mąką i naciąć nożem kreski w poprzek bochenka. Znowu pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Wyrośnięty chleb wstawić do zimnego pieca, nastawić na temperaturę 220 stopni. Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni. Razem piec jedną godzinę.
Od razu po upieczeniu chleb wyciągnąć z keksówki i pozostawić do wystygnięcia na specjalnej kratce lub czystej lnianej ściereczce.
Chleb przechowuję nawet do 6 dni i nigdy nie pleśnieje, jest tak samo dobry nawet po kilku dniach.

Jak wyprodukować własny zakwas? (na podstawie blogu kulinarnego White Plate)
Dzień 1
Godzina 8.00
2 szklanki mąki żytniej razowej
1 szklanka wody niechlorowanej o temperaturze pokojowej
Mąkę wymieszać z wodą w szklanym naczyniu, odstawić na 24 godziny w temperaturze 24 – 27 stopni.
Dzień 2
24 godziny później, godz. 8.00
1/2 szklanki mikstury z poprzedniego dnia
1 szklanka mąki żytniej razowej
1/2  szklanki wody
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze 24 – 27 stopni.
Dzień 3
24 godziny później, godz. 8.00
1/2  szklanki mikstury z poprzedniego dnia
1 szklanka mąki żytniej razowej
1/2  szklanki wody
Wymieszać, przykryć folią. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24 – 27 stopni.
Dzień 3
12 godzin później, godz. 20
1/2  mikstury sprzed  12 godzin
1 szklanka mąki żytniej razowej
1/2  szklanki wody
Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24 – 27 stopni.
Dzień 4
Powtarzać karmienie zakwasu jak w 3 dniu – czyli rano i wieczorem, w odstępach 12 godzinnych.
Dzień 5
Zakwas jest gotowy do upieczenia chleba
Zakwas należy przechowywać w lodówce. Dzień przed upieczeniem chleba należy go ,,dokarmić” w proporcji jedna część mąki, jedna część wody. Zmieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej około 12 godzin.



P.S. Mała rzecz, a cieszy. Ten chleb zdobył trzecie miejsce na regionalnym święcie chleba. Było 16 chlebów, więc rywalizacja spora. Wygrałam fajny aparat fotograficzny!

2 komentarze: