niedziela, 6 września 2015

Papryka pasteryzowana w zalewie octowej



Przygotowanie papryki w occie wydaje się banalne. Jednak warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu. Przede wszystkim trzeba paprykę najpierw lekko obgotować przez kilka minut. Zmniejsza swoją objętość i można nią szczelnie napełnić słoiki. Poza tym jest raczej miękka - jeżeli się lubi taką. Jeżeli wolicie twardszą, należy ją krócej pasteryzować ( 15 minut). W smaku moja papryka jest raczej łagodna. Zimą smakuje doskonale.

Papryka pasteryzowana w zalewie octowej
papryka czerwona i żółta (dowolna ilość, ale 2 kg wydaje się wygodną opcją)

 Na każdy słoik gotowej papryki:
- po 1 ząbku czosnku,
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziaren gorczycy
- 1 liść laurowy,

Zalewa 
na 1 litr wody:
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 lekko kopiaste łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki octu (łagodny smak)


Paprykę dokładnie umyć i całą bez obierania łożyć do wrzącej wody, gotować 4 minuty. Odcedzoną z wody paprykę przelać zimną wodą i pozostawić do ochłodzenia. Obrać paprykę z nasion, szypułek i ewentualnie ostrych końców. Najlepiej pokroić na podłużne paski, (mogą być też kawałki). Układać pokrojoną paprykę w słojach, do każdego dodając pieprz, ziele angielskie, gorczycę i liść laurowy. 

Przygotować zalewę:
Do wrzącej wody dodać cukier, sól oraz ocet. Zalać paprykę z przyprawami. Zakręcić mocno i pasteryzować 20 minut w garnku, w którym należy na dnie rozłożyć bawełnianą, kuchenną ściereczkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz