środa, 15 lipca 2015

Cukinia w zalewie octowej


Na początku maja posadziłam w moim ogrodzie tylko dwie sadzonki cukinii. Teraz okazuje się, że aż tyle. Cukinia rośnie w piorunującym tempie i nie można dopuścić do przerośnięcia warzyw (właściwie owoców). Na przetwory powinna być mała - wtedy środek nie jest gąbczasty, a pestki malutkie. Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta. Przepis na zalewę jest podobny do zalewy do ogórków konserwowych, jednak proporcje są mniejsze (cukinia jest obrana ze skórki i elementy zalewy łatwiej wnikają w warzywo). Przepis jest wypróbowany, a zalewa raczej łagodna w smaku.

Cukinia w zalewie octowej (przepis na 5 słoików o pojemności 0,5 litra)

5 cukinii średniej wielkości / ok. 1kg
2 młode cebule
1/2 czerwonej papryki
2 małe marchewki
kilka gałązek kopru
czosnek
kawałek chrzanu
liście laurowe
gorczyca w ziarenkach
ziele angielskie
pieprz ziarnisty

Zalewa:
3/4 szklanki octu
2 litry wody
6 łyżek cukru
3 łyżki soli do przetworów

Cukinię obrać ze skórki, pokroić na plastry ok. 1 cm lub na kawałki (jeżeli cukinia jest większa) i włożyć do dokładnie wymytych słoików. 
Dodać do każdego słoika:
ząbek czosnku, kawałek marchewki, gałązkę kopru, kawałek (1cm) chrzanu, liść laurowy, kilka ziaren gorczycy, pieprzu oraz cebulę pokrojoną w piórka i kawałek papryki.
Przygotować zalewę:
Odmierzyć 2 litry wody i zagotować, dodając cukier i sól. Po zagotowaniu wlać ocet. Zalewą wypełnić ogórki z cukinią, zamknąć słoiki.  Na dnie dużego garnka umieścić bawełnianą ściereczkę, położyć na niej słoiki i napełnić wodą do wysokości 3/4 słoików. Pasteryzować 10 minut przy lekko gotującej się wodzie.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz